Maassluis aardgasvrij

Waarschijnlijk heeft u er al over gehoord: Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent dat we overstappen op andere, schonere alternatieven voor het verwarmen van onze gebouwen én voor koken en warm water. Niet gelijk vandaag of morgen, maar wel in de komende jaren tot aan 2050.

Geen aardgas meer

Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Hierdoor warmt de aarde op. De Nederlandse overheid neemt maatregelen om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen. Onder andere stelt Nederland zichzelf het doel om in 2050 aardgasvrij te zijn. Dit staat in het klimaatakkoord. Daarnaast zijn er steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk aan de aardbevingen in Groningen. Ook raakt het aardgas uiteindelijk op waardoor we afhankelijker worden van andere landen.

In Maassluis verwarmen veel mensen hun huis met aardgas. Ook bedrijven maken nog vaak gebruik van deze energiebron. Dit gaat veranderen. Voor deze zogenoemde ‘warmtetransitie’ gaan we in Nederland op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en warm te douchen.

Transitievisie Warmte

Ook in Maassluis hebben we daar een plan voor gemaakt: de Transitievisie Warmte. Dit plan draagt bij aan een CO2-neutraal en aardgasvrij Maassluis. Omdat iedere buurt anders is, gaan we voor iedere buurt op zoek naar de beste oplossing. Dat gebeurt zorgvuldig, samen met inwoners en stap voor stap. Per buurt wordt gekeken wat een logisch moment is om over te stappen naar aardgasvrije warmteoplossingen. In deze eerste Transitievisie Warmte van de gemeente staan oplossingsrichtingen voor het opstellen van de wijkuitvoeringsplannen, zoals wat alternatieven voor aardgas zijn en een eerste indicatie voor wanneer en hoe buurten van het aardgas afgaan.
De komende tijd moet veel uitgezocht en uitgewerkt worden voor deze uitvoeringsplannen. Dit gebeurt in goed overleg met bewoners en in samenwerking met alle partners. Bovendien stelt de gemeente de Transitievisie Warmte elke 5 jaar bij, om te kunnen inspelen op nieuwe (technologische) ontwikkelingen.

Alle gemeenten in Nederland moesten voor het einde van 2021 een Transitievisie Warmte opstellen, dit is onderdeel van het Klimaatakkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook namens Maassluis ondertekend heeft.

Gemeente Maassluis heeft de Transitievisie Warmte opgesteld samen met Maasdelta, Stedin en Provincie Zuid-Holland.

Transitiekaart Maassluis 2050, hieronder kunt u een grotere versie downloaden.

Download de Transitievisie Warmte

Meedenken en meepraten

Gelukkig gebeurt de omschakeling naar aardgasvrij niet van de ene op de andere dag. We nemen de komende jaren de tijd om dit zorgvuldig, stap voor stap te doen. Iedereen in Maassluis kan bij elke stap meedenken en meepraten. Want Maassluis Aardgasvrij heeft gevolgen voor alle inwoners en ondernemers. De eerste mogelijkheid om mee te denken en te praten waren de informatiebijeenkomsten op 16 februari 2021 (voor bedrijven) en op 18 februari 2021 (voor inwoners).

Op donderdag 1 juli 2021 was er opnieuw een digitale informatiebijeenkomst. Hier werd de concept Transitievisie Warmte gepresenteerd. Er werd ook informatie gegeven over wat u nu al kunt doen om uw woning of bedrijfspand voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.

De reacties op de concept Transitievisie Warmte die tijdens de bijeenkomst werden gegeven, zijn gebundeld en toegevoegd aan de Transitievisie Warmte zoals deze in het najaar van 2021 is voorgelegd aan het college en de gemeenteraad.

De komende tijd wordt onderzocht wat het vervolg wordt. Daarbij worden ook gekeken naar al bestaande plannen en initiatieven van bewoners en bedrijven, en hoe de gemeente daarbij kan aanhaken. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van geplande (renovatie)werkzaamheden van woningcorporaties met het aardgasvrij maken van woningen.

Terugkijken

Op 1 juli 2021 was de tweede online informatiebijeenkomst over Maassluis Aardgasvrij. U kunt deze bijeenkomst terugkijken.

Maassluis Aardgasvrij

De eerste informatiebijeenkomst (voor inwoners) was op 18 februari 2021. Deze kunt u nog terugkijken:

Bekijk de informatiebijeenkomst via Vimeo (voor volledig scherm).

Bekijk ook de antwoorden op de vragen die gesteld werden tijdens de informatiebijeenkomst:

Veelgestelde vragen en antwoorden over aardgasvrij

Download de presentaties die Frank Prins (WoonwijzerWinkel) en Menno Schokker (Merosch) gaven tijdens de informatiebijeenkomst:

Wat kunt u nu al doen?

Benieuwd welke stappen u nu al kunt zetten? Energie besparen en isoleren is altijd een goed idee. Hoe minder energie u gebruikt hoe lager uw rekening wordt en hoe makkelijker het straks is om over te stappen naar een andere warmtebron. 

Bent u eigenaar van een woning of bedrijf? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verduurzamen van uw woning of pand. Als eigenaar kunt u zelf al stappen zetten richting een aardgasvrije toekomst. De gemeente Maassluis stimuleert het nemen van duurzame maatregelen aan gebouwen en woningen en biedt daarom de Duurzaamheidslening en Stimuleringslening aan.

Huurt u van een woningcorporatie of een particuliere verhuurder? Dan gaat uw verhuurder in de toekomst met u in gesprek over het aardgasvrij maken van uw woning. Bent u benieuwd wat de toekomstplannen zijn voor uw woning? Neem dan contact met uw verhuurder.

Verder kan de WoonWijzerWinkel u op weg helpen. Of kijk op de website van Milieu Centraal voor een stappenplan aardgasvrij wonen.

Bespaar met de WoonWijzerWinkel

Op de website van de WoonWijzerWinkel vindt u welke duurzame maatregelen voor uw huis mogelijk zijn. Hier vindt u onder andere informatie over energie besparen en verschillende inkoopacties voor zonnepanelen, isolatie en zonneboilers. Daarnaast kunt u voor een kleine vergoeding een adviesgesprek of woningopname inplannen. Daarbij krijgt u advies welke stappen bij uw prioriteiten en uw situatie passen.

Ook kleine maatregelen kunnen helpen bij het besparen van energie, ook voor huurders. Voorbeelden hiervan zijn radiatorfolie, ledlampen  en een waterbesparende douchekop.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen over een aardgasvrij Maassluis? Stuur een e-mail naar aardgasvrij@maassluis.nl.
 

Heeft u gevonden wat u zocht?