Aftrap themajaar Maassluis 80 jaar Vrijheid

In 2025 viert Nederland en dus ook Maassluis 80 jaar vrijheid. De aftrap voor het themajaar Maassluis 80 jaar Vrijheid vond zondagavond 26 januari plaats in de Immanuëlkerk. Centraal stond de herdenking van onze Joodse stadsgenoten die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Alle vijf Joden die tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 in Maassluis woonden zijn weggevoerd en vermoord. Het gaat om twee leden van de familie Coltof en drie van de familie Van Gelderen. Mark Shapiro-Van Gelderen was als nazaat aanwezig tijdens de bijeenkomst, dat gold ook voor leden van de familie Coltof. Mark Shapiro hield een toespraak, evenals rabbijn Marianne van Praag en burgemeester Jack de Vries. Stadsdichter Cedric Muchall sloot de bijeenkomst, die muzikaal werd omlijst, op passende wijze af.

Alle sprekers benadrukten in hun speech dat vrijheid niet iets vanzelfsprekends is, maar dat het wél onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is. "Vrijheid is geen gegeven, maar een werkwoord", zei burgemeester De Vries die een speciaal welkom had voor de families Van Gelderen en Coltof. “Vrijheid is zelfs 80 jaar later geen vanzelfsprekendheid. De kern van onvrijheid is niet meer kunnen zijn wie je bent. Daarom moeten we zorgen voor mensen zonder vrijheid. In Maassluis zie ik veel gastvrijheid en dat is iets dat we moeten koesteren en waar we ons blijvend voor moeten inzetten.”
 

Burgemeester Jack de Vries
Genodigden aftrap Maassluis 80 jaar Vrijheid