Aftrap vernieuwde duurzaamheidseducatie met mobiel Plastic Recycle Lab
Woensdag 15 januari stond het mobiele Plastic Recycle Lab op IKC de Regenboog in Maassluis. In het Lab mochten leerlingen van groep 5 t/m 8 aan de slag met plastic, een materiaal dat heel goed geschikt is voor hergebruik. Wethouder Denise Mulder sloot samen met Patrick Steenks, de Maassluise klimaatburgemeester, de ochtend af.
Van plastic afval naar een mooie onderzetter, ‘nieuwe’ zwembroek of rugzak
Op 15 januari was de officiële aftrap van het nieuwe aanbod duurzaamheidseducatie van de gemeente Maassluis. Dat gebeurde met een workshop in het mobiele Plastic Recycle Lab, voor leerlingen van groep 5 t/m 8 van IKC de Regenboog. Vanaf januari kunnen scholen van het basis- en voortgezet onderwijs namelijk lessen boeken over verschillende duurzaamheidsthema’s. Op het eerste gezicht leek op het schoolplein een container te staan, maar… eenmaal uitgeklapt bleek het een echt Lab met apparaten en een hometrainer. Groep 5 mocht het Lab als eerste ontdekken. Eerst aan de slag met plastic flesjes verzamelen en op de fiets versnipperen tot kleine korrels. Daarna onder begeleiding de korrels omsmelten tot iets nieuws. Het resultaat: minder ‘afval’ en voor iedereen een mooie onderzetter.
Elk heel uur volgde weer een nieuwe groep, tot om 13.00 uur alle groepen aan bod waren gekomen en wethouder Duurzaamheid Denise Mulder de ochtend op de fiets afsloot. Aan haar de eer om het laatste plastic om te toveren tot een leuk ‘nieuw’ voorwerp of product. Denk aan frisbees, plantenpotten of tegels. Zo was de cirkel rond en werd het nieuwe aanbod in duurzaamheidseducatie aan scholen officieel naar buiten gebracht.
Lokaal leren over duurzaamheid
Het nieuwe aanbod sluit aan bij de wens van de gemeente om kinderen van het basis- en het voortgezet onderwijs te leren over duurzaamheid en de rol die ze hierin spelen. De lessen gaan over verschillende duurzaamheidsthema’s en sluiten aan op landelijke ontwikkelingen. Kinderen leren hierbij lokaal in Maassluis en vanuit de eigen beleving over duurzaamheid. Sinds deze maand zijn de lessen en lesmaterialen gratis beschikbaar voor de scholen. Code Groen Educatie coördineert de uitvoering van de duurzaamheidseducatie in Maassluis.
Denise Mulder: "Het is zo zonde en niet nodig om plastic zomaar weg te gooien. Je kunt er nog zoveel mooie dingen van maken. En het is beter het milieu."