Bomen met iepziekte gekapt
Bomen rooien of kappen is belangrijk om groen gezond te houden. Dat klinkt vreemd, want het beleid van gemeenten is meestal om bomen te behouden. Maar als bomen ziek zijn is het nodig ze weg te halen, juist om andere bomen gezond te houden en groen goed te laten groeien. In Maassluis staan verschillende bomen met de iepziekte. De zieke, dode of verdroogde bomen worden (deels) vervangen voor andere bomen.
Iepziekte
Het jaar startte koel en nat, waardoor het lastig was uitgedroogde bomen te ontdekken. De laatste weken wordt duidelijker welke bomen zijn beschadigd. Dat geldt ook voor de bomen die klachten hebben, mogelijk veroorzaakt door de iepziekte. De iepziekte is een schimmel die verspreid wordt door kevertjes. Het kevertje boort een gaatje in de bast, waardoor de schimmel de boom binnendringt. De boom reageert meteen, sluit de houtvaten af en hierdoor verdroogt de plant snel. Honderd jaar geleden ontdekte wetenschapper Christine Buisman hoe de verspreiding van iepziekte in zijn werk gaat.
Verspreiding voorkomen
Om te voorkomen dat de kevers opnieuw uitvliegen en de schimmel verplaatsen is het nodig om de zieke bomen snel te kappen. De iepen waar het om gaat zijn groot en van een soort die niet goed tegen de iepziekte kunnen. Er zijn ook iepen die niet gevoelig zijn voor deze ziekte. Die staan gelukkig ook in Maassluis. Bij het opnieuw planten wordt voorkomen dat de bomen te dicht op elkaar staan, omdat de ziekte via wortels en schurende takken wordt doorgegeven.
Werkzaamheden
Deze week haalt een aannemer, in opdracht van de gemeente, de aangetaste bomen weg. Na het kappen haalt de aannemer de boomstronk of -stomp weg met een zogenoemde stobbenfrees. Het werk duurt, afhankelijk van het weer, ongeveer twee weken. Later dit jaar worden de bomen nog een keer nagekeken. Mogelijk blijken meer iepen ziek die dan ook gekapt moeten worden.