Duurzaamheidseducatie

Jong geleerd, is oud gedaan! De gemeente vindt het belangrijk dat leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs leren over duurzaamheid en over de rol die zij hierin kunnen spelen. Daarom hebben we de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw Duurzaamheidseducatieplan voor de periode 2025-2028. In het plan staat beschreven hoe we kinderen op een vernieuwende en moderne manier meenemen in een onderwerp dat best lastig is.

Leren van je omgeving 

Uitgangspunt van het plan is dat de duurzaamheidseducatie voor de leerlingen lokaal wordt ingevuld. Dit betekent dat kinderen van groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs (PO) en klassen 1 t/m 6 van het voortgezet onderwijs (VO) vanuit hun eigen beleving les krijgen over allerlei duurzaamheidsthema’s. De thema’s sluiten vanzelfsprekend aan op het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid. Hiermee volgt de gemeente de landelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld thema’s als afval, natuur, groen, dieren en insecten. Maar ook aan bod komen onderwerpen als energie, water en het aanpassen aan extremer weer, voeding, het zo goed mogelijk benutten van grondstoffen, duurzaam vervoer en techniek. 

De educatielessen vinden plaats op inspirerende plekken in Maassluis en omgeving: op en rond de school of bij het Natuur- en milieueducatiecentrum van de organisatie die duurzaamheidseducatie in Maassluis gaat coördineren. Op die manier sluiten de lessen goed aan bij alles wat zich in de directe omgeving van de kinderen afspeelt. Dat helpt hen om een eigen mening te vormen en maakt hen bewust van wat zij zelf kunnen doen om hun leefomgeving te verbeteren.

Visie

Onze visie op duurzaamheidseducatie luidt:

‘Kinderen in Maassluis leren over en ervaren natuur, milieu en duurzaamheid in eigen context. De duurzaamheidseducatie sluit aan bij initiatieven, bedrijven en gebieden in de eigen gemeente en regio. Zo ervaren kinderen in het primair en voortgezet onderwijs wat er in hun leefomgeving gebeurt op het gebied van natuur en biodiversiteit, afval en circulariteit, energie, water en klimaatadaptatie, mobiliteit en voeding. Duurzaamheidseducatie in Maassluis helpt kinderen een eigen mening te vormen en in te zien wat zij zelf kunnen doen om hun leefomgeving te verbeteren.’

Start in januari 2025

Vanaf januari 2025 zijn de nieuwe duurzaamheidseducatielessen en lesmaterialen beschikbaar voor de scholen.