Gemeenteraad Maassluis stelt gebiedsvisie Maassluis West vast
De gemeenteraad heeft op dinsdagavond 3 december de aangepaste gebiedsvisie Maassluis West vastgesteld. Tijdens de vergadering heeft de gemeenteraad de gebiedsvisie gewijzigd, waardoor het aantal te bouwen woningen in het gebied is verlaagd tot tussen de 350 en maximaal 400 woningen. Daarnaast heeft de gemeenteraad bepaald dat er maximaal 100 parkeerplaatsen rondom winkelcentrum Koningshoek mogen vervallen.
De gebiedsvisie Maassluis West vormt een belangrijk kader voor de ontwikkeling van de braakliggende gronden rondom station West. Na een intensief participatietraject zijn er verschillende punten in de visie aangepast. Belangrijke aanpassingen zijn onder andere een verlaging van het aantal woningen, het niet bebouwen van de parkeerplaats bij het station, het vergroten van de afstanden tussen de nieuwe bestaande huizen en de nieuwe bebouwing en het behouden van een deel van de parkeerplaatsen bij de Hoogvliet.
Bouw eerste woningen in 2027
Het akkoord van de gemeenteraad is een belangrijke stap in de richting van de uitwerking van het plan. Met de vaststelling van de gebiedsvisie wordt de weg vrijgemaakt voor verdere planuitwerking en ontwikkeling. De volgende stappen omvatten het opstellen van een omgevingsplan en grondexploitatie. De bouw van de eerste woningen wordt verwacht rond 2027.
Met de gebiedsvisie zet Maassluis in op een toekomstbestendige en duurzame ontwikkeling, met een groot deel betaalbare woningen. Met daarin vooral sociale huur, middenhuur en betaalbare koop voor starters en senioren in een groene omgeving met parkeren onder een dak en een nieuwe sportzaal. Ook is er voorzien in woonruimte voor zorgbehoevenden en een bewaakte overdekte fietsenstalling bij de metro.
Participatieproces fase 1
Het participatieproces, dat plaatsvond van april tot oktober 2024, speelde een belangrijke rol in het aanscherpen van de gebiedsvisie. Door middel van enquêtes, straatinterviews en bijeenkomsten met belanghebbenden, werd waardevolle input verzameld. Ongeveer 80 procent van de suggesties uit het participatietraject is geheel of gedeeltelijk overgenomen in de definitieve visie.
Participatieproces fase 2
Nu de raad akkoord is met de gebiedsvisie, start het tweede deel van het participatieproces. Dit traject is gericht op de nadere detaillering binnen de vastgestelde gebieden. Omwonenden en andere betrokken worden hierbij betrokken, de gemeente wil nadrukkelijk toekomstige bewoners of andere starters betrekken in de nieuwe fase van participatie. Tijdens bijeenkomsten krijgen zij de kans om mee te praten en mee te denken over belangrijke aspecten, zoals de verhouding tussen bebouwing, groen en parkeren.
In het voorgaande participatietraject zijn er vragen gesteld die destijds niet beantwoord konden worden. Deze vragen zullen in dit traject mee worden genomen. Voorafgaand aan dit traject wordt via de website van de gemeente, de sociale media en de lokale krant een oproep geplaatst. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor deelname aan de werkgroep.