Helingbeleid
Heling is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen artikelen en voertuigen. Heling is strafbaar en daarnaast gaan er ook andere strafbare feiten aan vooraf. Wie gestolen goederen koopt, zorgt dat andere strafbare feiten lonen. Het is dus belangrijk dat wij heling aanpakken. Daarmee bestrijden we ook andere criminaliteit. De gemeente is daarom begin juni 2019 gestart met het helingbeleid en roept handelaars op om gezamenlijk heling te bestrijden.
Bent u handelaar?
Wanneer u als ondernemer beroepsmatig tweedehands goederen inkoopt en/of verkoopt, bent u voor de wet ook 'handelaar'. De wet- en regelgeving schrijft handelaren bepaalde verplichtingen voor bij de uitvoering van hun beroep: de meldingsplicht en de registratieplicht. Deze regels gelden alleen als u zeer regelmatig, dus niet hobbymatig, een tweedehands goed inkoopt en/of doorverkoopt. Deze regels hebben betrekking op handelaren van o.a. de volgende tweedehands goederen:
- Fietsen en onderdelen van fietsen
- Edelmetaal (zoals goud, zilver of platina)
- Elektrische apparaten (zoals laptops, computers, smartphones, audio- en videoapparatuur)
- Kunstvoorwerpen en antiek
- Sieraden, juwelen, uurwerken
- Vaartuigen en onderdelen daarvan
- Bromfietsen, motoren, auto’s en onderdelen daarvan
Aanmelden en registreren
De meldingsplicht houdt in dat u de gemeente Maassluis laat weten dat u in onze stad handelt in tweedehands goederen. Met de registratieplicht wordt het bijhouden van de in- en verkoop van deze tweedehands producten bedoelt. Melden doet u via het Digitaal Opkopers Loket (DOL) en registreren doet u in het Digitaal Opkopers Register (DOR). In Maassluis is het DOR aangewezen als digitaal in- en verkoopregister. Daarom is het niet langer toegestaan om een papieren register bij te houden.
Meer informatie
Meer informatie vindt u ook op www.stopheling.nl. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met het cluster Inwoners via gemeente@maassluis.nl of telefoonnummer 14 010.