Nederland wil in 2040 CO2-neutraal elektriciteit produceren. Om dat voor elkaar te krijgen zet het kabinet onder andere in op kernenergie. Het kabinet wil twee nieuwe kerncentrales bouwen, bij voorkeur in Borssele, en de bestaande kerncentrale daar langer openhouden.

Twee nieuwe kerncentrales

De twee nieuwe kerncentrales komen bij voorkeur in Borssele. De eerste Maasvlakte is het alternatief. Het kabinet heeft een voorkeur voor Borssele, omdat deze locatie een aantal voordelen heeft: 

  • Vlakbij Borssele (in Nieuwdorp) is al een tijdelijke opslag voor kernafval. Ook de overige infrastructuur voor kernenergie is al aanwezig.
  • Er lijkt in Borssele ruimte beschikbaar te zijn.

Om kosten te beperken kiest het kabinet voor een bestaand type kerncentrale, met zogeheten generatie III+-reactoren. De reactoren gaan ongeveer 24 terrawattuur (TWh) aan elektriciteit produceren. Dit is ongeveer 9 tot 13% van het totale energieaanbod in 2035.

Het kabinet heeft ook gekeken naar andere manieren om kernenergie op te wekken, bijvoorbeeld via thoriumreactoren of kleine kernreactoren (Small Modular Reactors (SMR)). Thoriumreactoren zijn nog volop in ontwikkeling en zijn daarom nu nog geen optie. Ook SMR’s zijn nog in ontwikkeling. Bovendien zijn er veel SMR’s nodig om even veel energie op te wekken als één gewone kerncentrale.

Meer informatie over de kerncentrales vind je op de website van Rijksoverheid.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?