Nieuwbouwprojecten en herontwikkeling
Hieronder vindt u meer informatie over huidige projecten.
Burgemeesterswijk
De Burgemeesterswijk is gelegen in Maassluis West. De afgelopen 15 jaar heeft de Burgemeesterswijk een transformatie ondergaan van een verouderde flatwijk naar een moderne, duurzame en groene wijk met een gevarieerd woningaanbod. De doelstelling van de transformatie was dan ook: het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk én vernieuwen van het eenzijdige woningaanbod. De realisatie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland.
Programma
De laatste fase is nu aangebroken. Deze fase bestaat uit de herontwikkeling van het gebied rondom de flats aan de Burgemeester Zaneveldstraat: het voorzieningenveld. Het voorzieningenveld is toegevoegd aan de transformatie met het doel meer woningen te realiseren. In dit gebied zijn de basisschool Kardinaal Alfrink (KAS), sportschool Life, kinderopvang Tik Tak, moskee Ibrahim en de Koninkrijkszaal van Jehova's Getuigen te vinden. De moskee en de Koninkrijkszaal blijven gehandhaafd; basisschool KAS en het naastgelegen gebouw met huurder sportschool Life zullen worden gesloopt. Basisschool KAS zal verhuizen naar de wijk Wilgenrijk.
Woningcorporatie Maasdelta is reeds eigenaar van het gebied rondom de Zaneveld-flats. De gemeente voert de voorbereiding van het voorzieningenveld uit voor de verkoop van de grond aan Maasdelta. De herontwikkeling van het voorzieningenveld en de herziene programmering voor het gebied rondom de Zaneveld-flats betreft 290 woningen waarvan 50% sociale huurwoningen, passend bij de actuele gemeentelijke woonvisie.
Doelgroepen
Gemeente Maassluis streeft naar het bouwen van aantrekkelijke woningen bereikbaar voor alle inkomensgroepen. Daarom is het van belang de woonbehoefte in beeld te krijgen van specifieke doelgroepen, zoals senioren, starters en mensen die zorg of begeleiding nodig hebben:
- Senioren wonen langer zelfstandig en kunnen alleen bij zware zorgindicatie doorstromen naar een andere vorm van huisvesting. Daarom worden meer levensloopbestendige woningen (zowel koop als huur) gebouwd die verzorgd wonen mogelijk maken en sociale cohesie bevorderen.
- Er worden meer starterswoningen (zowel koop als huur) gebouwd en bestaande huurwoningen geoormerkt om starters in Maassluis meer kans te geven om zich hier te vestigen.
- Er worden zogenaamde pauzewoningen gerealiseerd voor inwoners die op korte termijn tijdelijke woonruimte nodig hebben.
Communicatie
De gemeente vindt het belangrijk dat de bewoners en andere direct betrokkenen op de hoogte worden gehouden van de laatste fase van de herinrichting van de Burgemeesterswijk. Betrokkenheid van bewoners kan waardevolle inzichten opleveren voor de kwaliteit van de woonomgeving, sociale cohesie en leefbaarheid in de buurt. Communicatie zal plaatsvinden door middel van persberichten, bewonersbrieven, informatieavonden, informatieverstrekking op de gemeentelijke website en artikelen op de gemeentepagina in Nieuwsblad Maassluis. Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met Maasdelta.
Duurzaamheid
Tegenwoordig kan de bijdrage van gebiedsontwikkeling aan de directe leefomgeving en een duurzaam klimaat niet meer los gezien worden van de daadwerkelijke bouwopgave. Voor de civieltechnische en vastgoeduitwerking van het gebied zal het beleid Maassluis Rainproof worden gevolgd. Dit betekent dat er maatregelen getroffen zullen worden om Maassluis meer regenbestendig te maken. Tevens zullen in overleg met Maasdelta diverse duurzaamheidsmaatregelen worden uitgewerkt waarbij energieneutraal bouwen centraal staat. Dit is minimaal volgens de BENG-normering.
Planning
De start van de bouw van de Stadhouder (39 seniorenwoningen) is begonnen. De verwachting is dat deze eind 2024 gereed zijn. Kijk voor meer informatie over de Stadhouder op: De Stadhouder – 39 huurappartementen in de Burgemeesterswijk in Maassluis - Maasdelta.
De Dijkpolder
De Dijkpolder, woongebied Wilgenrijk, wordt een landelijke, ruim opgezette wijk met een dorps karakter. Het Masterplan Dijkpolder (in 2012 vastgesteld) voorziet in de gefaseerde bouw van circa 1.750 woningen in uiteenlopende prijsklassen en voor alle doelgroepen. Van ruim landelijk wonen aan het water tot rustig wonen in andere delen van de wijk.
Het masterplan respecteert ook de tradities van de Dijkpolder. Dit betekent dat wilgen, water, groen en kleinschaligheid te zijner tijd de dorpse landelijke sfeer zullen bepalen. Wilgenrijk ontwikkelt de Dijkpolder in fases. Dit gebeurt met deelplannen.
In februari 2014 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Dijkpolder vastgesteld, waarmee het mogelijk werd om in de eerste fasen maximaal 1.150 woningen toe te staan. Met vaststelling van het bestemmingsplan Wilgenrijk-Noord in 2022 werd het aantal woningen met maximaal 475 woningen verhoogd.
Eind december 2023 heeft het ontwerp-bestemmingsplan Westgaag ter inzage gelegen. Verwacht wordt dat dit bestemmingsplan in het tweede kwartaal van 2024 ter vaststelling aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Door dit bestemmingsplan kunnen er aan deze zijde van Wilgenrijk 250 woningen gerealiseerd worden. Hiermee komt het totaal aantal woningen in Wilgenrijk uit op maximaal 1.875.
Meer informatie over de deelplannen en het actuele huizenaanbod is te vinden op www.wilgenrijk.nl.
De Kade
Tussen het spoor en de Nieuwe Waterweg, ter hoogte van station Maassluis, wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld: De Kade. Er zijn inmiddels 360 woningen opgeleverd van het verwachte totaal van 800.
Omgevingsplan
De gemeenteraad heeft op 26 september 2023 de partiële herziening van het bestemmingsplan Omgevingsplan De Kade vastgesteld. Deze is te lezen op Regels op de kaart - Omgevingsloket. De herziening van dit bestemmingsplan houdt in dat er maximaal 840 woningen op De Kade gebouwd worden.
Het plan gaat uit van een centrale ontsluitingsweg genaamd de 'Taanschuurkade' met daaraan 6 lussen aan het groen, die binnen de kaders met verschillende woningtypen ingevuld kunnen worden. Zowel aan de noordoostzijde als aan de westzijde van De Kade is de mogelijkheid voor hoogbouw.
Verkeersontsluiting
De wijk is bereikbaar via de oostkant (richting Vlaardingsedijk) en via een tijdelijke tweede ontsluiting aan de westkant (richting Deltaweg). Het bouwverkeer maakt gebruik van een ontsluiting aan de westzijde.
Planning
Inmiddels zijn er al 360 woningen (grondgebonden en appartementen) op De Kade bewoond. In de komende jaren worden de deelplannen voor de volgende fases ontwikkeld en gerealiseerd.
Meer informatie
De Vlietlocatie
De gebiedsontwikkeling van de Vlietlocatie is onderdeel van de vernieuwing van Sluispolder-West en omgeving. In 2014 heeft de gemeenteraad met het richtinggevend Kader Sluispolder-West/Vlietlocatie het startsein gegeven voor dit project.
De projectontwikkelaar die middels een selectieprocedure is geselecteerd en verdere uitwerking aan het plan geeft in samenwerking met de gemeente en woningcorporatie Maasdelta is ABB Ontwikkeling. Op de website van ABB Puur! Maassluis vindt u meer informatie over het project en kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.
In 2023 heeft de Raad van State zich positief uitgesproken over het aangepaste omgevingsplan. Na de uitspraak is gestart met de sloop van het gebouw De Vliet. Tussentijds zijn de partijen bezig om voor de omgeving met zo min mogelijk overlast de andere werkzaamheden in uitvoering te brengen.
Voor vragen over het huidige wooncomplex De Vliet kunt u contact opnemen met woningcorporatie Maasdelta via telefoonnummer 0181-603703.
De Vertowijk
De komende jaren gaat de gemeente de buitenruimte van de Vertowijk opknappen, met als doel om de straten en parkjes hier netjes en veilig te houden. Het riool, maar ook de wegen en het groen worden in de straten Scheerderij, Ververij en Touwslagerij aangepakt.
Voor dit project werken wij samen met de Buitenspeelcoalitie*. Maar uw inbreng als wijk-/buurtbewoner vinden we natuurlijk net zo belangrijk. Denk mee, hoe dat in z'n werk gaat leest u hieronder.
*) De Buitenspeelcoalitie is een samenwerkingsverband van de Cruyff Foundation, Krajicek Foundation, Jantje Beton, Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen ondersteund door het Ministerie van VWS.
Wat gaan we doen?
In het gebied, aangegeven op het kaartje, gaat de gemeente met betrokkenen een ontwerp maken. Daarbij komt spelen, groen en voorbereiding op een veranderend klimaat voorop te staan. Als het ontwerp klaar is gaan we eerst het centraal gelegen grasveld aanpakken.

Denk mee
De gemeente nodigt buurtbewoners uit om met ons mee te denken over het ontwerp. Dit kan op verschillende manieren:
- Geef uw mening via de enquête (deze komt binnenkort online op: Burgerparticipatieplatform | Gemeente Maassluis);
- Bel of mail ons: Mirella Bijl of Clemens van der Velde. Tel. 14010. E-mail: info@maassluis.nl;
- Bezoek onze informatiemiddag en/of -avond bij u in de buurt. Hier wordt nog een datum voor gepland in april. Binnenkort is daar meer over bekend.
Planning
- Voorjaar 2025: technische onderzoeken en opstellen van een speelplan voor de wijk en een eerste ontwerp voor de voor de wijk.
- Rond de zomer 2025: eerste ontwerp ligt klaar. Na de zomer 2025: de gemeente organiseert een inloopavond waarbij buurtbewoners het ontwerp op tekening kunnen bekijken. U kunt dan uw opmerkingen of suggesties met ons delen. Die gaan we zoveel mogelijk verwerken in het definitieve ontwerp. Buurtbewoners ontvangen hier na de zomer een uitnodiging voor.
Het Balkon
Nieuwbouwlocatie Het Balkon van Maassluis wordt ontwikkeld door de OCB (OntwikkelingsCombinatie Balkon: BPD) in samenwerking met de gemeente. Door de unieke ligging aan de Nieuwe Waterweg is Het Balkon een ideale plek om te wonen en te verblijven.
In de wijk worden in vier fasen zo'n duizend woningen gebouwd. Een gevarieerd aanbod aan huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen met zowel hoog- als laagbouw maakt de wijk aantrekkelijk voor een breed publiek. De wijk beschikt ook over de nodige sport- en speelvoorzieningen voor jong en oud. Ook zijn er een tandartsenpraktijk en een brede school op Het Balkon gevestigd.
De ontwikkelingspartijen werken aan de afronding van de laatste fase (4E), diverse appartementen in de laatste (5e) toren: Het Baken. Ook wordt gewerkt aan de actualisatie van het inrichtingsplan; zo komt er aan het eind van Het Balkon onder meer een verbinding voor voetgangers, fietsers en minder validen (langzaam verkeer) vanaf de Nieuwe Waterweg naar Santplaet en andersom.
Meer informatie over de woningen vindt u op de website van de ontwikkelaar.
Stationsverbinding
De gemeente Maassluis werkt aan een verbinding voor langzaam verkeer tussen Het Balkon, natuurspeelplaats Avonturis, het fietspad langs de Nieuwe Waterweg, metrostation Maassluis-West en winkelcentrum Koningshoek. Voor fietsers en voetgangers ontstaat zo een snelle en aantrekkelijke verbinding. Het grootste deel van de verbinding is al klaar. Zodra de bouwontwikkelingen op Het Balkon klaar zijn, zal de verbinding in z'n geheel worden afgemaakt. De verwachting is dat dit in 2026 zal gebeuren.
Nieuwsbrieven aan bewoners
Nieuwsbrief april 2023
Nieuwsbrief april 2022
Nieuwsbrief januari 2021
Nieuwsbrief januari 2020
Informatiebulletin oktober 2018
Informatiebulletin mei 2018
Informatiebulletin december 2017
Bewonersbrief juni 2017
Nieuwsbulletin december 2016
Kapelpolder
Kapelpolder is het oudste bedrijventerrein in Maassluis, gelegen direct aan de historische binnenstad en de haven. Het gebied beslaat ongeveer 35 hectare en heeft circa 1.335 inwoners. Kapelpolder kenmerkt zich door een diverse invulling van functies, waaronder wonen en werken, en biedt een unieke mix van maritieme identiteit en stedelijke voorzieningen. De intentie is om het bedrijventerrein in fases te transformeren tot een groene, gezonde en klimaatadaptieve wijk met een moderne mix van wonen en werken.
Gebiedsvisie
In de gebiedsvisie zijn de uitgangspunten en kaders vastgelegd voor de mogelijke herontwikkeling van Kapelpolder. Alle nieuw te ontwikkelen plannen voor Kapelpolder worden aan deze gebiedsvisie getoetst. Er worden onder andere levensloopbestendige woningen, betaalbare woningen voor jongeren en passende voorzieningen zoals een school, sportzaal en mogelijk een kinderdagverblijf gerealiseerd. De wijk wordt goed bereikbaar gemaakt voor fietsers en voetgangers, er komt meer ruimte voor bomen en waterberging en de openbare ruimte wordt ingericht om sociale interactie en gezondheid te bevorderen. Er wordt gestreefd naar een gevarieerd aanbod van woningtypes, met een groot aandeel in de betaalbare categorie, en een levendige mix van functies die de identiteit van het gebied versterken.
Participatie
Op 5 september 2024 vond een grootschalige participatiebijeenkomst plaats, waarbij bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties zoals de Voedselbank actief hebben meegedacht over de thema's in de gebiedsvisie. De input van ongeveer 50 deelnemers en de resultaten uit een online enquête zijn verwerkt in de vastgestelde gebiedsvisie. Bij de verdere ontwikkeling van het gebied zal in elke fase geparticipeerd worden. Hoe dit precies vorm krijgt, wordt per fase bepaald door de ontwikkelaar of de gemeente.
Gefaseerde aanpak
De mogelijke transformatie van Kapelpolder wordt uitgevoerd in verschillende fasen. Omdat verschillende partijen grond bezitten in Kapelpolder, is de herontwikkeling afhankelijk van samenwerking met de grondeigenaren. De gemeente werkt samen met grondeigenaren, ontwikkelaars en andere belanghebbenden om de ambities stap voor stap te realiseren. Het exacte aantal fasen is nog niet bekend, maar de gemeente werkt concreet aan Fase 1.
Fase 1: Een aantal grondeigenaren in Kapelpolder hebben zich verenigd en een initiatief bij de gemeente ingediend om woningbouw te realiseren in het gebied dat wordt omsloten door de Industrieweg, Mackayplein en Talmastraat. De gemeente heeft met de grondeigenaren een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over de realisatie van zo'n 300 appartementen. Deze appartementen bestaan uit sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en koopwoningen.
Olympiahal
De gemeente is van plan om een nieuwe Olympiahal te bouwen en de omgeving te verbeteren. Hiervoor wordt in samenwerking met voetbalvereniging Excelsior Maassluis en sportclub Mahorokan gekeken naar de locatie op de Rozenlaan.
Sluispolder-West
Sinds het besluit van de gemeenteraad in 2014 is hard gewerkt aan de herstructurering van de Sluispolder-West. In deelplan 1 en 2 is goed te zien dat het de bedoeling is de wijk te verbeteren tot een veelzijdig woongebied met voornamelijk eengezinswoningen, met voor- en achtertuinen en veel groen. Zo krijgt de wijk het karakter van een "tuindorp"; de appartementen en voorzieningen omsluiten aan de randen de wijk.
Op 7 mei 2019 heeft er een informatiemarkt in De Vliet plaatsgevonden. Tijdens deze informatiemarkt werd een korte animatiefilm getoond. Waan u even in deze toekomstige wijk en bekijk de nieuwe woningen en het openbaar gebied.
Meer informatie over Sluispolder-West kunt u lezen op de website Sluispolder-West. Hier kunt u ook de, reeds door Maasdelta verstuurde nieuwsbrieven vinden.
Spechtstraat
In het gebied Spechtstraat-IJsvogelstraat-Merellaan, op de plek van het voormalige schoolgebouw, komen nieuwe woningen.
Het plan ‘Herontwikkeling Spechtstraat’ is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente, Steenhuis Bukman Architecten, de Kunst en Cultuur Academie, Maasdelta, omwonenden en andere belanghebbenden. Dit heeft geleid tot een woonprogramma dat past in de buurt. Duurzaamheid is een belangrijke voorwaarde die wordt meegenomen bij de verdere uitwerking van het plan.
Op de oude schoollocatie in het gebied Spechtstraat-IJsvogelstraat-Merellaan komen volgens het vastgestelde bestemmingsplan 22 sociale huurappartementen en 16 grondgebonden koopwoningen. De 22 huurappartementen worden gerealiseerd door de Maasdelta Groep. De 16 koopwoningen worden door een door de gemeente te selecteren aannemer gebouwd.
Het gebouw van de Kunst en Cultuur Academie (KCA) is in 2022 gesloopt. De KCA huist voorlopig in het gemeentehuis, maar zal uiteindelijk in de Koningshof gevestigd worden.
De bouw van de woningen start naar verwachting in de tweede helft van 2024, nadat de gronden zijn gesaneerd en bouwrijp gemaakt. De realisatie wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Zuid-Holland.
Nieuwsbrieven
Deze nieuwsbrieven over de herontwikkeling van de Spechtstraat zijn tot nu toe verschenen:
Station West
Maassluis groeit en daarmee ook de behoefte aan woningen en (sport)voorzieningen. Daarom wordt Maassluis West ontwikkeld met 350 tot 400 nieuwe woningen, een bewaakte fietsenstalling, diverse voorzieningen en een nieuwe sportzaal. Een groot deel van de woningen zal betaalbaar zijn voor starters, senioren en sociale huurders.
Een aantrekkelijke woonomgeving
De gemeente wil zo het gebied rond station Maassluis West ontwikkelen tot een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en verblijven. Door woningen toe te voegen en bestaande voorzieningen beter met elkaar te verbinden, ontstaat een levendig stadsdeel en een mooie entree voor het gebied. Daarnaast komt er ook meer groen en water in het gebied. Deze en andere ambities staan in de gebiedsvisie Station West beschreven. Daarnaast is een beeldkwaliteitsplan opgesteld, deze gaat over de stijl van de toekomstige gebouwen, straten, groen en andere dingen die je buiten ziet.
Wat is een gebiedsvisie?
Een gebiedsvisie is een toekomstplan van de gemeente voor een specifiek gebied. Hierin staat hoe de omgeving zich zal ontwikkelen en hoe bestaande en nieuwe bebouwing goed op elkaar aansluiten. De visie bevat ambities en uitgangspunten die als leidraad dienen bij de verdere planvorming en uitvoering.
Planning en vervolgstappen
De gemeenteraad heeft eind 2024 de gebiedsvisie en het beeldkwaliteitsplan vastgesteld. Dat is de eerste stap in aanloop naar het realiseren van in dit geval een nieuwbouwproject. De komende maanden wordt er toegewerkt naar het omgevingsplan waarvoor de gemeenteraad eveneens groen licht moet geven. De input vanuit de werkgroep Station West, die bestaat uit omwonenden en andere betrokken partijen, wordt hierin meegenomen. Doel is om het omgevingsplan nog voor de zomer van 2025 aan de gemeenteraad aan te bieden. Na vaststelling door de raad geldt een wettelijke bezwaartermijn van 6 weken.
Als het omgevingsplan onherroepelijk is, kan de aanbesteding in de markt worden gezet. De aanbestedingsprocedure is openbaar en kan dus door iedereen gevolgd worden. Ontwikkelaars en bouwbedrijven kunnen zich vervolgens aanmelden voor de opdracht. Hierna zal gemeente Maassluis een keuze maken en is bekend wie het project gaat realiseren.
Meer informatie
Op denkmee.maassluis.nl is meer informatie te vinden over Station West en andere projecten. Hier zijn ook het beeldkwaliteitsplan en de gebiedsvisie van Station West te vinden.