Omgevingsvergunning
Wat is het?
Gaat u aan, bij of rond uw huis of pand (ver)bouwen? Dan kan het zijn dat u een omgevingsvergunning nodig heeft. U wilt bijvoorbeeld een aanbouw aan de woning plaatsen, slopen of een boom kappen.
Wat moet ik doen?
Check via het Omgevingsloket of u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Als u een omgevingsvergunning nodig heeft, kunt u de aanvraag meteen online indienen.
Hoe werkt het?
Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning voor bouwen wordt onder andere getoetst aan de volgende eisen:
- Omgevingsplan
- Participatie (als u afwijkt van het omgevingsplan)
- Welstand
- Besluit bouwwerken leefomgeving
- Vooroverleg bij grotere bouwplannen
Omgevingsplan
Een omgevingsplan geeft aan waar woningen, industrie, winkels, recreatie of kantoren mogen komen. Het plan bevat ook regels voor bouwen, bouwhoogtes, afmetingen en het gebruik. Ook als uw bouwplan vergunningsvrij is, moet het voldoen aan deze gebruiksregels. Via het Omgevingsloket vindt u de regels die gelden voor het perceel waar u wilt gaan bouwen. Als uw plan afwijkt van de regels in het omgevingsplan, kan het zijn dat u tevens een verzoek moet indienen om af te wijken van het omgevingsplan.
Participatie
Bij plannen die afwijken van het bestaande omgevingsplan is een participatieverslag verplicht als u een omgevingsvergunning aanvraagt. Participatie is het in een vroeg stadium betrekken van belanghebbenden bij uw initiatief. Denk bijvoorbeeld aan uw buren. Dit moet u doen voordat u de vergunning aanvraagt. Bij uw aanvraag moet u aangeven op welke manier u de omgeving bij uw plan heeft betrokken. Lees meer over deze participatieverplichting: Participatie bij (ver)bouwplannen.
Welstand
Bestaande en nieuwe bouwwerken moeten voldoen aan redelijke eisen van welstand. Bij nieuwbouw en verbouw beoordeelt de gemeente met een welstandstoets of het bouwwerk past in de omgeving. Dit doet de gemeente op basis van de aanvraag omgevingsvergunning. De welstandsnota is voor iedereen te raadplegen.
Besluit bouwwerken leefomgeving
In het Besluit bouwwerken leefomgeving staan onder andere de minimumeisen voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Ook als u vergunningvrij bouwt, moet uw bouwwerk altijd voldoen aan het Besluit bouwwerken leefomgeving. Schakel vooraf deskundige hulp in om te bekijken of uw plan voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Vooroverleg bij grotere bouwplannen
Maar wat als u grotere bouwplannen heeft of als een klein bouwwerk niet voldoet aan de regels van het Omgevingsplan of Welstandsnota? Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een grotere aanbouw, dakopbouw of hele woning. Of wilt u weten of de plannen op uw locatie een kans van slagen hebben?
Wij adviseren dan om uw (concept)plannen vooraf door ons te laten beoordelen. U kunt dan een aanvraag vooroverleg omgevingsvergunning indienen via het Omgevingsloket. Hiermee voorkomt u mogelijk een weigering op een definitieve aanvraag, bespaart u vaak kosten en tijd en weet u vooraf wat de mogelijkheden zijn.
We raden u daarnaast aan een vooroverleg in te dienen voor werkzaamheden die te maken hebben met monumenten en milieu. Bij deze werkzaamheden heeft u nagenoeg altijd advies nodig van de gemeente of de milieudienst DCMR.
Wat heb ik nodig?
Bij uw aanvraag omgevingsvergunning moet u alle informatie geven die de gemeente nodig heeft om uw aanvraag te kunnen beoordelen. Het kan nuttig zijn om een bouwkundig tekenbureau of architect in te schakelen bij het maken van tekeningen. De precieze eisen waar uw aanvraag aan moet voldoen staan in het Omgevingsbesluit.
Hoelang duurt het?
Binnen 8 weken ontvangt u van ons bericht. De gemeente kan deze periode met 6 weken verlengen.
Wat kost het?
De kosten voor de aanvraag van een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van de soort aanvraag die u doet. In de gemeentelijke legesverordening vindt u de verschillende tarieven. Als uw aanvraag door de gemeente is beoordeeld, wordt bekend welke leges voor u van toepassing zijn.
Bezwaar maken
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Maak dan binnen 6 weken bezwaar.
Buren: hinder en lawaai
Er kan tijdens de werkzaamheden overlast voor de buren ontstaan. Informeer uw buren daarom vooraf over uw plannen om onnodige problemen te voorkomen. Geschillen tussen burgers vallen onder het privaatrecht (burenrecht).
Energietransitie en risico’s
De energietransitie brengt nieuwe risico’s met zich mee. Dit wordt veroorzaakt door onder andere het produceren en opslaan van waterstof of LNG (vloeibaar gemaakt aardgas) en een toename van batterijgebruik. Vooral oplaadbare lithium-ion energiedragers worden steeds vaker gebruikt in huishoudens, voertuigen en energiesopslagsystemen (EOS'en) of buurtbatterijen. De meeste lithium-ion energiedragers zijn veilig. Toch kan door oververhitting of andere oorzaken een 'thermal runaway' ontstaan. Dit leidt tot een felle en lastig te bestrijden brand. Ook komen er giftige stoffen vrij. Hierdoor zijn risico's voor de omgeving niet uitgesloten. Dit speelt vooral een rol als het om grotere hoeveelheden energiedragers gaat.
Het dringende advies is daarom om voor activiteiten die te maken hebben met de energietransitie vóóraf contact op te nemen met de gemeente indien:
- u bedrijfsmatig of particulier elektriciteit wilt gaan opslaan en leveren (denk hierbij aan een 'buurtbatterij' met een vermogen van meer van 100kWh)
- u zonnepanelen wilt gaan plaatsen met een totaal PV-piekvermogen van meer dan 100 kWp
- u waterstof wilt gaan produceren en/of opslaan ten behoeve van energievoorziening
- u andere vormen van 'nieuwe' energie wilt gaan gebruiken of opslaan (bv LNG)
De gemeente onderzoekt dan samen met u en adviseurs van de Veiligheidsregio (brandweer) of de activiteit past binnen het omgevingsplan en het veiligheidsbeleid. Zo maken we samen een veilige energietransitie mogelijk. Kijk voor meer informatie op: PGS, NIPV en Brandweer.