Vragen en antwoorden opvang vluchtelingen Maassluis
Waarom opvang van vluchtelingen?
Er zijn nog steeds onvoldoende opvangplekken voor asielzoekers in Nederland. Dat leidt tot schrijnende situaties voor mensen in nood en overvolle opvanglocaties. Het college wil zijn verantwoordelijkheid blijven nemen en een evenredige bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen in Nederland en daarmee de capaciteit van de asielopvang vergroten. Daarnaast hebben gemeenten een wettelijke verplichting en een opgave om vluchtelingen op te vangen. Naast de opvang van 70 vluchtelingen breidt de gemeente nu de opvang uit naar 140 opvangplekken.
En waarom opvang op het water?
Opvang op het water is flexibel, kan relatief snel worden gerealiseerd en is ook gemakkelijk af te schalen als de opvang niet meer nodig zal zijn.
Welke vluchtelingen vangt Maassluis op en hoeveel?
Op de Patria aan de Govert van Wijnkade worden circa 70 vluchtelingen opgevangen. Deze vluchtelingen zijn erkende asielzoekers en worden opgevangen tot zij een status krijgen. Dat betekent dus dat er gedurende het jaar steeds verloop zit in de samenstelling van de bewoners van de boot. De meesten zijn man en afkomstig uit Syrië en Jemen.
Nieuwe boot aan het Hellinggat
De gemeenteraad heeft op 11 juli 2024 ingestemd met de komst van een tweede opvangboot aan het Hellinggat (Gemeentewerf). Op deze boot zullen ook circa 70 erkende vluchtelingen worden opgevangen. In nauwe samenspraak met bewoners, bedrijven en het COA wordt deze locatie nu gerealiseerd. Het is de bedoeling dat aan het einde van 2024 de nieuwe boot er is. Sinds de invoering van de spreidingswet moet het COA een afspiegeling van alle asielzoekers in Nederland plaatsen. Dit betekent dat de samenstelling op de nieuwe boot iets anders is. Niet alleenstaande mannen, maar ook echtparen zullen op de boot worden opgevangen. Kinderen niet; een boot wordt niet geschikt geacht voor kinderen, onder andere vanwege de veiligheid.
Oekraïense vluchtelingen
Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in 25 flexwoningen aan de Weverskade op het terrein van Lely. In totaal wonen daar nu circa 95 Oekraïners. Ook worden circa 25 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de particuliere opvang.
Waar vangt Maassluis vluchtelingen op?
Er zijn 70 vluchtelingen op de hotelboot Patria aan de Govert van Wijnkade en 95 Oekraïners in flexwoningen aan de Weverskade. Er komen nog 70 vluchtelingen op een nieuwe hotelboot op de nog te realiseren locatie aan het Hellinggat.
Wie is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in Maassluis?
Het COA is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers. De gemeente stelt het COA in de gelegenheid om vluchtelingen op te vangen op de locaties Govert van Wijnkade en het nieuw te realiseren Hellinggat. Voor beide locaties geldt nu een duur van maximaal 5 jaar. Dat geldt niet voor de Oekraïners in Maassluis; voor hun opvang zijn gemeenten verantwoordelijk.
Waarom komen er vooral alleenstaande mannen?
Sinds de Turkije-deal in 2016 is het voor vluchtelingen heel moeilijk om naar Europa te vluchten. In buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije (waar aanvankelijk veel vluchtelingen met hun gezin werden opgevangen) kan er niet aan basale levensbehoeften worden voldaan en dus besluiten de vluchtelingen om door te vluchten naar Europa. Veel mannen met een gezin besluiten om hun vrouw en kinderen niet in levensgevaar te brengen door ze mee te nemen in een gammel bootje op de Middellandse Zee of een dagenlange wandeltocht. Bovendien is het meestal onmogelijk de prijs (die sinds 2016 is vervijftienvoudigd) voor een heel gezin te betalen aan een mensensmokkelaar. Het gevolg hiervan is dat de vader afscheid moet nemen van het gezin in de hoop levend en wel aan te komen in Europa. Vanuit Europa proberen ze hun vrouw en/of kinderen over te laten komen.
Waarom vluchten deze mensen uit hun land?
Er zijn verschillende redenen waarom deze mensen vluchten. In vrijwel alle gevallen is het omdat het leven van de man in direct gevaar is. Vrouwen en kinderen worden vanuit cultureel en religieus oogpunt met respect behandeld en zijn relatief veilig.
Hoe zit het met de veiligheid?
De huidige vluchtelingenboot Patria heeft 24/7 uur beveiliging. Sinds februari 2022, toen Lady Anne (de voorloper van de Patria) aanmeerde aan de Govert van Wijnkade en de opvang startte, heeft zich geen enkel incident met vluchtelingen in Maassluis voorgedaan. Mocht onverhoopt toch iets plaatsvinden, verzoeken we u dat nadrukkelijk te melden.
Naast het beheer van de locatie door het COA, heeft de gemeente een eigen locatiemanager en begeleider. Dit is Peter den Boer en hij is bereikbaar voor vragen via: p.m.denboer@maassluis.nl.
Wat doen de vluchtelingen de hele dag?
Veel van de vluchtelingen werken en zullen dus ook grote delen van de dag niet aanwezig zijn. Verder worden veel (taal)cursussen en trainingen aangeboden en zijn vele vrijwilligers uit Maassluis actief om de vluchtelingen te begeleiden. Wilt u weten hoe het dagelijks leven van een vluchteling in Maassluis eruit ziet? Luister dan de podcast ‘Van alle kanten’ door Chrit Wilshaus, te vinden op deze website. Ook vindt u informatie op de website van het COA.
Blijven al deze vluchtelingen in Maassluis?
Nee, de meeste stromen uit naar andere gemeenten. Van de eerste 70 vluchtelingen die in Maassluis zijn opgevangen hebben er uiteindelijk 11 Maassluis als woonplaats toegewezen gekregen. De rest heeft een woning gekregen in een andere gemeente in Nederland. COA bepaalt in grote lijnen welke gemeente dat is.
Mogen vluchtelingen werken?
Als een vluchteling zes maanden in een asielprocedure zit kan er een Burger Service Nummer (BSN) worden aangevraagd en mag er werk worden gezocht.
Is het mogelijk om persoonlijk kennis te maken?
Zeker! U kunt zich aanmelden voor een bezoek op de boot. We organiseren ook regelmatig een Eat2meet (data volgen), waarbij u iemand thuis kunt ontvangen voor een diner of lunch. Aanmelden kan via opvang-vluchtelingen@maassluis.nl.
Waar kan ik terecht met mijn vragen over vluchtelingen?
U kunt altijd terecht met uw vragen over de opvang van vluchtelingen via het e-mailadres: opvang-vluchtelingen@maassluis.nl.