Minder rest, dat lukt best!
Meer onderdelen van het afval hergebruiken en minder restafval dragen bij aan een beter milieu, maar zorgt ook voor lagere kosten voor het ophalen en verwerken van ons afval. De eerste stap naar minder restafval, zet u thuis. Dat is de plek waar alle nog bruikbare grondstoffen het eenvoudigst van het afval gescheiden kunnen worden.
Scroll naar beneden als u zoekt naar de voorgestelde locaties voor onder- en bovengrondse afvalcontainers of hierover een zienswijze wilt indienen.
“Veel Maassluizers scheiden hun afval al goed en als wethouder 'afvalverwerking en duurzaamheid' ben ik daar heel trots op! Door materialen uit ons huisvuil opnieuw te gebruiken gaan er minder grondstoffen verloren en belandt er minder restafval in de verbrandingsoven. Toch bieden wij in Maassluis, gerekend per inwoner, jaarlijks nog te veel restafval aan. Zelfs ruim boven het Nederlands gemiddelde. Dat kan beter. Of zoals wij dat in Maassluis zeggen: Minder rest, dat lukt best!” - Wethouder Denise Mulder-Solleveld
Beter Afval Scheiden
Om in Maassluis te komen tot meer hergebruik en dus minder restafval, heeft de gemeenteraad eind 2023 besloten tot Beter Afval Scheiden. Om u te informeren over deze nieuwe manier van afval inzamelen in Maassluis is de campagne ‘Minder rest, dat lukt best!’ gestart.
Door samen minder restafval aan te bieden, kunnen we de kosten voor de inzameling en de verwerking van het afval in de hand houden.
Hoe werkt het?
In alle Maassluise wijken komen er containers bij voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankkartons), voor gft+e (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten) en voor papier (en karton).
Woont u in hoogbouw dan blijft u gebruikmaken van onder- en bovengrondse containers. In de zogenoemde milieuparkjes komen ook containers voor pmd, gft+e en papier.
Woont u in laagbouw dan ontvangt u minicontainers voor pmd, gft+e en papier. Voor restafval blijft u de onder- en bovengrondse containers gebruiken.
Iedereen in Maassluis ontvangt een afvalpas. Met deze pas krijgt u toegang tot de container(s) bij u in de buurt en bij de milieustraat.
Iedere gemeente besluit zelf op welke manier zij afval inzamelt. Deze manier is altijd maatwerk en verschilt daarom per gemeente. De gekozen nieuwe manier van afval inzamelen past het beste bij Maassluis als wij samen een betere afvalscheiding (minder restafval) willen bereiken.
De gemeente helpt u om het afval scheiden zo makkelijk mogelijk te maken. Door u goed te informeren en door de onder- en bovengrondse containers voor iedereen zo dicht mogelijk bij huis te plaatsen.
Waar komen de onder- en bovengrondse containers?
De gemeente onderzoekt per wijk/buurt waar de onder- en bovengrondse containers het beste geplaatst kunnen worden. Uitgangspunt is dat u niet ver hoeft te lopen om uw afval kwijt te kunnen. In het onderzoek wordt onder andere meegenomen:
- hoeveel huishoudens er wonen in de wijk;
- hoe groot de afvalcontainers moeten zijn;
- hoe ver bewoners moeten lopen van hun huis naar de container;
- hoe (verkeers)veilig de containers geleegd kunnen worden;
- waar kabels en leidingen in de grond liggen.
Bewoners kunnen vervolgens reageren op deze voorlopige locaties voor onder- en bovengrondse containers.
Invoering per wijk/planning
Het Beter Afval Scheiden wordt per wijk/buurt ingevoerd. Gestart wordt met de wijken:
- Vogelbuurt (Burgemeesterswijk)
- Buurt rond zwembad Dol-fijn (Sluispolder Oost)
- Oranjebuurt (Taanschuurpolder)
- Kapelpolder
- Molenbuurt (Steendijkpolder Oost)
- Maasweg
Naar verwachting worden in deze wijken/buurten in het eerste kwartaal van 2025 de eerste onder- en bovengrondse containers geplaatst. U ontvangt dan ook de afvalpas. Levering van de minicontainers voor laagbouwwoningen staat gepland voor zomer 2025.
In de loop van 2025 volgen stapsgewijs ook de andere wijken/buurten. Als uw wijk aan de beurt is, ontvangt u tijdig informatie over de wijzigingen. Ook kunt u dan reageren op de voorgestelde locatie van de onder- en bovengrondse afvalcontainers in uw buurt.
Reageren op locaties onder- en bovengrondse containers (een zienswijze indienen)
Voor de zes wijken/buurten waar het Beter Afval Scheiden als eerste start, is het onderzoek naar de voorlopige locaties voor onder- en bovengrondse containers afgerond. De voorgestelde onder- en bovengrondse containerlocaties voor de Vogelbuurt, de buurt rond zwembad Dol-fijn, de Oranjebuurt, Kapelpolder, de Molenbuurt en de Maasweg zijn bekend.
Bekijk de voorgestelde onder- en bovengrondse containerlocaties op www.officielebekendmakingen.nl
Het besluit over de locaties van de afvalcontainers wordt volgens een wettelijke procedure genomen. Als bewoner van de Vogelbuurt, de buurt rond zwembad Dol-fijn, de Oranjebuurt, Kapelpolder, de Molenbuurt en de Maasweg kunt u reageren op de voorgestelde containerlocaties (een zienswijze indienen).
In het reactieformulier wordt u gevraagd om de locatiecode van de onder- of bovengrondse container te vermelden. Deze locatiecodes vindt u op de plattegronden van de 'Ontwerplocaties' op www.officielebekendmakingen.nl.
Alleen volledig ingevulde formulieren gelden als officiële zienswijze in de inspraakprocedure. Uw zienswijze moet uiterlijk op vrijdag 13 december 2024 door gemeente zijn ontvangen.
Reageer op een voorgestelde afvalcontainerlocatie / zienswijze indienen
Gemeente Maassluis gaat vertrouwelijk met uw gegevens om. Alle gegevens die u met ons deelt worden alleen gebruikt voor deze inspraakprocedure. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en alleen door de gemeente Maassluis. Wij delen uw gegevens niet met derden.
Wij behandelen uw reactie inhoudelijk binnen 6 weken. Op basis van de behandeling volgt er een uitspraak. Indien er iets onduidelijk is, nemen wij contact met u op alvorens een uitspraak te doen.
Zodra de uitspraak bekend is, krijgt u via een e-mail of brief bericht van ons. Wanneer de uitspraak negatief is, dat wil zeggen: de gemeente Maassluis wijst uw bezwaar af, kunt u in beroep gaan. Hiervoor start u een nieuwe procedure via de Raad van State. Houdt u er rekening mee dat de procedure starten (door particulieren) kosten met zich mee brengt van 187,00 euro.
De Raad van State beoordeelt of de gemeente aan haar wettelijke verplichtingen heeft voldaan in haar proces van besluitvorming over de plaatsing van boven- en ondergrondse afvalcontainers. In de meeste gevallen wordt de gemeente in het gelijk gesteld omdat is voldaan aan haar wettelijke verplichtingen.
Inloopspreekuren
Heeft u vragen over de nieuwe manier van afval inzamelen in Maassluis? Of over een voorlopige locatie voor een afvalcontainer bij u in de buurt?
Kom naar een van de inloopspreekuren over Beter Afval Scheiden (van tevoren aanmelden is niet nodig):
- Dinsdag 5 november 2024, 9.00 tot 11.00 uur, bij Stadsbedrijf (Heldringstraat 6)
- Maandag 11 november 2024, 19.00 tot 21.00 uur, in het stadhuis (Koningshoek 93.050)
- Dinsdag 19 november 2024, 9.00 tot 11.00 uur, bij Stadsbedrijf (Heldringstraat 6)
- Dinsdag 26 november 2024, 13.00 tot 15.00 uur, bij Stadsbedrijf (Heldringstraat 6)
- Maandag 2 december 2024, 19.00 tot 21.00 uur, in het stadhuis (Koningshoek 93.050)
- Dinsdag 10 december 2024, 13.00 tot 15.00 uur, bij Stadsbedrijf (Heldringstraat 6)
Vragen stellen kan ook via e-mailadres afvalscheiden@maassluis.nl of telefoonnummer 14 010.
Veelgestelde vragen en antwoorden over Beter Afval Scheiden
Elk huishouden heeft afval. Door het afval beter te scheiden kunnen veel grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Zo hoeft er minder restafval te worden verbrand. Dat is goed voor het milieu en het drukt de kosten van afvalverwerking. Minder rest, dat lukt best!
Staat uw vraag niet bij bovenstaande veelgestelde vragen? Stel uw vraag dan per e-mail: afvalscheiden@maassluis.nl.