Nieuwsbrief Beter Afval Scheiden

Elke gemeente kiest zelf hoe afval wordt ingezameld. In Maassluis is gekozen voor het project “Beter Afval Scheiden” om meer hergebruik van grondstoffen aan te moedigen en minder restafval te hebben. Eind 2024 begon de campagne “Minder rest, dat lukt best!” om inwoners te helpen afval beter te scheiden. Dit draagt bij aan een beter milieu en we houden grip op de afvalkosten. 

Beste Maassluizers,

Veel Maassluizers scheiden hun afval al goed en als wethouder ben ik daar trots op! Door materialen opnieuw te gebruiken gaan er minder grondstoffen verloren en verbranden we minder restafval. Toch bieden wij in Maassluis, jaarlijks per inwoner, te veel restafval aan. Zelfs ruim boven het Nederlands gemiddelde. Dat kan en moet beter.

Om in Maassluis te komen tot meer hergebruik en minder restafval, heeft de gemeenteraad eind 2023 besloten tot Beter Afval Scheiden. Meer grondstoffen hergebruiken en minder restafval dragen bij aan een beter milieu en zorgt voor grip op de kosten voor het ophalen en verwerken van ons afval. Hierom is eind 2024 de campagne ‘Minder rest, dat lukt best!’ gestart.

Samen doen we het beter

Wethouder Denise Mulder-Solleveld

Beter Afval Scheiden is iets dat we alleen samen kunnen doen. Het begint allemaal thuis. Dat is de plek waar alle nog bruikbare grondstoffen het eenvoudigst van het afval gescheiden kunnen worden. 

We kunnen ons voorstellen dat deze nieuwe manier van inzamelen een ingrijpende verandering voor u kan zijn. Toch proberen we het u zo makkelijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld deze nieuwsbrief. Maar ook door de boven en ondergrondse containers voor iedereen zo dicht mogelijk bij huis te plaatsen. Zo zetten we samen stappen richting minder restafval en meer hergebruik. Of zoals wij in Maassluis zeggen: ‘Minder rest, dat lukt best!’

Vriendelijke groet,

Denise Mulder

Wethouder Afvalverwerking en Duurzaamheid


Digitale-Minicontainer

De minicontainer op de afbeelding laat zien wat er allemaal in ons restafval zit in Maassluis

Dit zegt veel over hoe we als bewoners ons afval scheiden. Zo belanden onbedoeld veel herbruikbare grondstoffen bij het restafval zoals: keukenafval, textiel of apparaten. Terwijl deze opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo hoort keukenafval bij GFT+E. Hier kan bijvoorbeeld compost van gemaakt worden. En als textiel in de kledingcontainer gaat, of naar de milieustraat, kunnen er bijvoorbeeld nieuwe spijkerbroeken van worden gemaakt of nieuwe bekleding voor auto’s.


Klimaatburgemeester

‘‘Afval scheiden is goed te doen! Ik sorteer mijn afval op plastic, papier, restafval en GFT+E. We hebben thuis een prullenmand met 3 vakken, waar we de eerste 3 soorten in kwijt kunnen. In de tuin hebben we een composthoop waar we ons GFT+E verzamelen. Ik kijk uit naar de dag dat het restafval niet meer in de grijze bak in de tuin terechtkomt, maar we in plaats daarvan het plastic en papier en GFT+E kunnen aanbieden. Dat is als je scheidt namelijk veel meer dan alleen het restafval. Met andere woorden: dat we (bijna) geen restafval meer hebben. Zover zijn we nog niet, maar we maken zo al goeie stappen!

Mijn tip voor thuis: neem een composthoop. Dat is een gemakkelijke plek om je GFT+E zoals koffieprut, uitgebloeide bloemen, aardappelschillen of bladeren uit je tuin of balkon te verzamelen. En het geeft je meteen gezonde aarde en compost voor bij de plantjes. Zo maak je je eigen circulaire kringloopje. Heb je een balkon? Geen probleem. Er zijn ook wormenhotels die aardig wat GFT+E en groenafval per week kunnen verwerken.”


Keuze formaat minicontainer (volume-enquête)

In juni ontvangen alle huishoudens in een laagbouwwoning een brief met informatie over de levering van de minicontainers. In deze brief vragen we u onder andere om een keuze te maken over het formaat minicontainer dat u wilt ontvangen. Dit wordt ook wel de volume-enquête genoemd. Deze informatie heeft de gemeente nodig om na de zomervakantie de juiste minicontainers bij u te leveren. Dit doen we wijk voor wijk. Wanneer uw wijk aan de beurt is, ontvangt u hierover een brief met meer informatie.

De minicontainer is verplicht en kan niet geweigerd worden. In sommige gevallen is een oplossing op maat toegepast, bijvoorbeeld voor woningen met een trapopgang. Deze huishoudens zijn hierover apart geïnformeerd.
De huishoudens van de pilot Vogelbuurt krijgen de mogelijkheid om van het huidige formaat te wisselen naar een kleiner of groter formaat minicontainer. Hou uw brievenbus in de gaten en geef uw keuze aan ons door. Hiervoor gebruikt u de informatie uit de brief die in juni op uw deurmat valt.


Plaatsing onder- en bovengrondse containers

Vanaf week 15 (7 april) is de gemeente gestart met het plaatsen, vervangen en verwijderen van onder- en bovengrondse containers in Maassluis. Dit gebeurt wijk voor wijk. Daarmee zorgen we dat er in Maassluis voldoende ruimte is voor de hoeveelheid afval, die gescheiden wordt aangeboden.

Voor de start informeert de gemeente omwonenden per brief. Ook krijgen omwonenden toegang tot een app. Zo blijven zij continu op de hoogte van de werkzaamheden in de buurt van hun woning. En zorgen we ervoor dat eventuele overlast zo beperkt mogelijk blijft.

Zodra de onder- en bovengrondse containers in gebruik genomen kunnen worden, ontvangen bewoners hierover een brief met de milieupas. Met deze milieupas heeft u toegang tot de onder- en bovengrondse containers in uw wijk, maar ook tot de milieustraat. Voor het aanbieden van glas en textiel heeft u geen milieupas nodig, deze containers blijven vrij te openen zonder pas. U betaalt geen extra kosten voor het aanbod van uw afval. Alle huishoudens bieden onbeperkt hun afval gescheiden aan en betalen hiervoor een vast jaarbedrag (Afvalstoffenheffing) aan de gemeente.


Planning 2025

Planning 2025 beter afval scheiden

Hoogbouw versus laagbouw

Ons afvalbeleid is verschillend voor bewoners die in een hoogbouw- of in een laagbouwwoning wonen. Voor de hoogbouw worden andere manieren gebruikt om afval in te zamelen dan voor de laagbouw. Soms is er een oplossing op maat nodig. Als dit voor u geldt, heeft u hierover een aparte brief gekregen.

Onze gemeente gebruikt het bronscheidingsmodel. Dit betekent dat u thuis uw afval scheidt en het daarna in de juiste container doet. Dit kan een mini- container bij uw huis zijn of een ondergrondse of bovengrondse container in de openbare ruimte. Hieronder leggen we duidelijk uit wat dit precies voor u betekent.

Voor de ondergrondse containers gebruikt u later dit jaar de milieupas, behalve voor glas en textiel. Voor een aantal locaties is een oplossing op maat van toepassing. Deze inwoners hebben hierover een brief ontvangen.

Hoogbouw 

  • Ondergrondse container: - Restafval - PMD - OPK - Glas - Textiel
  • Bovengrondse container: - GFT+E
  • Milieustraat: - Overig afval 

Laagbouw

  • Ondergrondse container: - Restafval - Glas - Textiel
  • Minicontainer aan huis: - GFT+E - PMD - OPK
  • Milieustraat: - Overig afval

Reageer op voorlopige locaties (zienswijze)

De gemeente heeft per wijk voorlopige locaties voor onder- en bovengrondse containers onderzocht en bekendgemaakt. Hierbij is gekeken naar bewoners- aantallen, containergrootte, loopafstand, veiligheid en kabels in de grond. Inwoners kunnen via een zienswijze reageren op de voorgestelde locaties. Voor fase 3 kunnen inwoners nog tot 25 april reageren, via:

Deze reacties worden beoordeeld en dit helpt de gemeente bij het vaststellen van de definitieve locaties van onder- en bovengrondse containers, zodat gescheiden afval gemakkelijk en veilig kan worden weggegooid.


Afvalscheidingswijzer

Afval dat u niet in één van deze afvalsoorten kwijt kunt, levert u gratis in bij de milieustraat. Zorg dat gescheiden afval zo schoon mogelijk is, zonder materialen die er niet bij horen. Twijfelt u of iets gescheiden kan worden of wilt u meer informatie over afval scheiden? Raadpleeg dan de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal via www.afvalscheidingswijzer.nl of met behulp van de QR-code.


Milieupas

Alle huishoudens ontvangen dit jaar de milieupas. Met de milieupas heeft u toegang tot de onder- en/of bovengrondse containers (OC’s/BC’s) in uw wijk en tot de milieustraat. De OC’s/BC’s voor glas en textiel blijven vrij te openen zonder pas.

Wanneer u de milieustraat wilt bezoeken maakt u vooraf een afspraak. Bij aankomst krijgt u op vertoon van de milieupas toegang tot de milieustraat. De OC’s/ BC’s sluiten we af, zodat bijvoorbeeld mensen van buiten de stad geen afval meer kunnen aanbieden in onze containers. Uw milieupas registreren we op uw woonadres om onze dienstverlening beter uit te kunnen voeren. U betaalt geen extra kosten voor het aanbod van uw gescheiden afval. Een keer per jaar betaalt u een vast bedrag (Afvalstoffenheffing) aan de gemeente voor het aanbieden van uw gescheiden afval.

Bedrijven hebben geen toegang tot de OC’s/ BC’s, zij sluiten een bedrijfsafvalcontract af met een regionale inzamelaar of met het Stadsbedrijf.


Onze afvalcoach stelt zich voor…

Afvalcoach Laurens

Mijn naam is Laurens en ik ben de nieuwe afvalcoach voor gemeente Maassluis. Als afvalcoach help ik namens de gemeente bewoners bij het invoeren van het nieuwe afvalbeleid. U kunt bij mij terecht als u vragen heeft of als iets niet duidelijk is over het afval en de nieuwe manier van afval inzamelen. Ik ben zelf regelmatig in Maassluis te vinden

om hierover met u in gesprek te gaan. Zo kom ik erachter wat goed gaat, wat beter kan, waar de gemeente iets mee kan doen of wat u als bewoner zelf kunt oplossen. Regelmatig organiseer ik een inloopspreekuur waar u me kunt vinden. Meer informatie delen we binnenkort via www.maassluis.nl/minder-rest. Mailen kan ook: afvalscheiden@maassluis.nl.

Ziet u mij in de stad en heeft u een vraag? Spreek me dan vooral even aan, dan kijk ik of ik u direct kan helpen.

Tot ziens in Maassluis!


Welk afval gaan we scheiden?

Afval dat u niet in één van deze afvalsoorten kwijt kunt, levert u gratis in bij de milieustraat. Zorg dat gescheiden afval zo schoon mogelijk is, zonder materialen die er niet bij horen. Twijfelt u of iets gescheiden kan worden of wilt u meer informatie over afval scheiden? Raadpleeg dan de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal via www.afvalscheidingswijzer.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?